Fortsatt god miljøtilstand i Norskehavet
Temperatur setter avgjørende rammer for økosystemet. Høye temperaturer kan gi økt produktivitet men også bane vei for kolonisering av sydligere arter. Siden midten av 1990-tallet har temperaturen økt betydelig på grunn av storskala endringer i styrken på havstrømmene i det nordlige Atlanterhavet. Dette har nå endret seg, og de siste årene har temperaturen begynt å falle. Varmere forhold har gjennom flere tiår gitt mindre havis i Norskehavet. Tap av is skaper store endringer i økosystemene i områdene som er påvirket av dette.
Dyreplankton er den viktigste matkilden for de største fiskebestandene. Mengden dyreplankton avtok betydelig fra tidlig på 2000-tallet og frem til 2009. Etter dette økte planktonmengden noe før den igjen gikk ned i 2015 til et noe lavere nivå enn langtidsgjennomsnittet. Tilgjengelige data tyder på at havforsuringen skjer raskere i deler av Norskehavet enn gjennomsnittet globalt. Det er likevel usikkert hvilke effekter havforsuring vil ha på økosystemet i Norskehavet
Dette er status for miljøet i Norskehavet slik den rapporteres av overvåkingsgruppen for de helhetlige forvaltningsplanene. Overvåkingsgruppen skal bidra til god samordning og utvikling av overvåkingen i norske havområder, og bidra til en samlet vurdering av tilstand og utvikling i de marine økosystemene. Gruppen er satt sammen med deltagere fra relevante direktorater/tilsyn, forvaltnings- og forskningsinstitusjoner og ledes av Havforskningsinstituttet.
Hovedgrunnlaget for statusrapporten er Overvåkingsgruppens indikatorer for Norskehavet. De er i sin helhet publisert på miljostatus.no
Kontaktperson: Per Arneberg, forsker og leder av Overvåkingsgruppen, Havforskningsinstituttet, tlf: 932 47 562, e-post: perab@imr.no.